Zsindely szellőztetés 2018-04-28T12:02:17+00:00

Zsindely szellőztetés : avagy hogyan tudjuk biztosítani a bitumenes zsindelytetőnk

élettartamát.

Miért van szükség szellőztetésre?

Azt kell először megértenünk, hogy a zsindely szellőztetése NEM a tetőt- vagy padlástér kiszellőztetését jelenti, hanem a bitumenes zsindely fogadó felületét biztosító deszkázat vagy OSB felület alsó felszínének folyamatos, szarufákkal párhuzamosan futó légárammal történő átszellőztetését. Mivel a jól kivitelezett zsindelytető víz- és párazáró, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a rétegrendet elhagyja az a házból felszálló vízpára, amely előbb vagy utóbb a tetőszerkezetben köt ki. Az átszellőztetés – az elszállított pára révén – csökkenti a héjazatok nedvességtartalmát Ezért a rétegrendet vízzáró és pára-diffúz fóliával kezdik, majd 3-5 cm légrés jön,( a hőszigetelés és a külső héjalás közötti légrésen átáramló levegő felszárítja a határoló felületeken kicsapódó párát,) erre az OSB vagy deszkázat, amire a bitumenes IKO Armourbase alátétlemez, majd befejező rétegnek az IKO zsindely kettős héjalása.

Nyáron a beszívott külső levegő átszellőzteti a tető napos oldalán túlzottan felmelegedett belső légréteget, javítva ezzel a tető komfortját, alulról hűtve a felforrósodott felületet, növelve a hőre érzékeny zsindelylapok és az alátétlemez anyagának várható élettartamát.
Télen a szellőzés egyenletes hőmérsékletet biztosít a tető teljes felületén, ily módon akadályozva az eresz környékének eljegesedést. A téli hónapokban a nem megfelelően átszellőztetett tető felszíne a beépített, zárt tér felett átmelegedhet, míg a külső felületeken, például az eresz vonalában hideg marad.
A melegebb felületen a hó megolvad, majd a lefelé folyó víz a hidegebb részeken újra lefagyhat. A felülről érkező további csapadékvizek feltorlódhatnak ezen a hóból és jégből képződött gáton, víz visszafolyást, beázást okozhatnak.

Zsindelytető megfelelő szellőztetés hiányában: a külső-belső hőmérséklet-különbség hatására a mindenütt jelenlévő pára lecsapódhat a tetőszerkezeten. A lecsapódó pára, a gyakran kívülről nem is érzékelhetően megjelenő vízkárt okoz a tetőszerkezetben.
A beázással, a páralecsapódással kapcsolatos jelenségek a legsúlyosabb problémák, károk előidézői lehetnek. A szerves összetevőjű anyagok (pl. fa, papír) gombásodásnak indulnak, elkorhadnak, a szerkezeti elemek eldeformálódhatnak, a gipszkarton elmállhat, az acél kötőelemek átrozsdásodhatnak.

Zsindely átszellőztetése nélkül a zsindelytető nem tudja betölteni funkcióját, idő előtt elöregszik, függetlenül a zsindely minőségétől vagy árától problémákat generál és nagyban rontja a bitumenes tetőzsindelynek, ennek a kiváló, könnyű és egyszerűen használható tető héjalásnak a megítélését.

Fontos! Ha a rétegrendből hiányzik a szellőzőréteg, akkor a legtöbb zsindelyre a gyártók és forgalmazók vagy semmilyen, vagy csak minimális garanciát adnak.
Ha nem veszik észre, és nem javítják ki idejében a keletkezett hibákat, a tető teljesen tönkremehet, és az épület emberi tartózkodásra alkalmatlanná, életveszélyessé válhat.
Nem beépített tetőterek esetében az egész padlástér kiszellőztetése, a légtér teljes átöblítése a cél. Egy beépítetlen tetőtérnél rendszerint jobban megoldható a megfelelő mértékű légcsere, a nagyobb légtér ugyanis nagyobb páraterhelést is megengedhet.
A beszellőző nyílásoknak az eresz mentén vagy a fal csatlakozásánál kell lenniük, a kiszellőző nyílásoknak pedig a gerincen, illetve annak közelében, a tető felületén vagy az oromfalon.

A szellőzéshez többféle módszer mellett dönthet: a hagyományos pontszellőző, a gerincen végigfutó gerincszellőző vagy a szél hatotta turbina szellőző mind elvégzi a szellőztetés fontos feladatát.

Ha az ács vagy a tetőfedő a deszkázaton, a gerincen készít szellőzőnyílásokat, célszerű azokat rovarhálóval vagy madárráccsal ellátni.
Jóval gyakrabban alkalmazzák az előre gyártott gerinc- és pontszellőző elemeket. Amennyiben a tetőnek megfelelő hosszúságú gerince van, célszerű gerincszellőzőt beépíteni, amely a tetősík teljes hosszában, a tetőfelület legfelső pontján szellőzik, sokkal kedvezőbb hatásfokú, mint a beépíthető pontszellőző.
A gerincszellőzőket a már elkészült, lezsindelyezett felületbe építik be, így a nem megfelelő szellőzésű padlásterek esetében ez a termék és technológia lehetővé teszi, hogy a szellőzést utólagosan alakítsák ki.
Jelenleg számos gerincszellőző-típus kapható a piacon.

Az IKO Ridge Master műanyagból készül, amelyre ragasztóval kell rögzíteni a fedő zsindelyt.

Az IKO Armourvent Multi gerincszellőzőt tekercses formában rendelhetjük meg, a tekercs 6 folyóméter gerinc kiszellőztetését oldja meg, melyet szeggel rögzíthetünk a gerincre.

A gerincszellőzők kiválasztásakor célszerűbb azokat a típusokat választani, amelyeket a hó visszafúvás ellen gáttal vagy beépített rovarhálóval láttak el, ilyen az IKO Ridge Master műanyag gerincszellőző elem.
Pontszellőzőket javaslunk alkalmazni minden olyan tetőfelületen, amelynek előírt kiszellőztetése gerincszellőzővel egyáltalán nem, vagy csak részben oldható meg.
Létezik a piacon olyan, speciális alakú pontszellőző is, amely kéményszerű kialakításával az egyetlen elfogadható megoldást kínálja a kis hajlásszögű tetők kiszellőztetésére ez nem más, mint az IKO által gyártott AirHawk turbinaszellőző hangtalan forgású, 100 m2 tetőfelület kiszellőztetését képes ellátni.
Leggyakrabban a műanyag és a festett alumíniumból készült szellőzőket alkalmazzák.Különös figyelmet kell fordítani a beépítendő szellőzők számának és a választott típus keresztmetszetének az arányára.
Gyakori hiba, hogy bár beépítenek a tetősíkba kiszellőzőket, de megfeledkeznek a megfelelő légcseréhez szükséges beszellőzésről. A külső levegő bejutása a tető alsó részén beépített pontszellőzőkön keresztül is biztosítható. A leggyakoribb megoldás szerint a beszellőző-nyílásokat az eresz mentén vagy a fal és a tetősík találkozásában. a teljes hosszon kiépítik. Ajánlott, hogy színes műanyag vagy fém madárráccsal védjék a légrést, illetve esztétikusan lezárják a nyílásokat.
Ha a jó minőségű anyagokból készült zsindelyfedést nemcsak szakszerűen rakják le, hanem az alatta fekvő rétegeket is megfelelően kiszellőztetik, akkor szép és jól működő, igen hosszú élettartamú lesz a tetőfedés, és a zsindelytetője hosszú évtizedekre biztosítja majd otthonának biztonságát!