Milyen zsindelyt vegyek? 2018-09-03T04:09:34+00:00

Milyen zsindelyt vegyek?

A korlátozott teherbírású tetőszerkezetek esetén különösen előnyös a zsindelyfedés, főként az alábbiak miatt:

 • könnyű (8-12 kg/négyzetméter)
 • hajlékony
 • víz, por és légzáró
 • gyorsan felhelyezhető

 

Hol használható a zsindelyfedés?

 • új tető készítésekor, könnyűszerkezetes házak építésekor, palatetők felújításakor, tagolt vagy íves, ill különleges tetőkialakítás esetén, melléképületek és kis felülettel rendelkező tetőszerkezetek esztétikus burkolására

 

Miből készült a zsindely?

 • Felső része színes keramizált bazaltzúzalék, mely a mechanikai hatások és az UV sugárzás ellen is véd, Az IKO zsindelyek garanciális idejének az egyik meghatározó eleme a bazaltőrlemény mennyisége és minősége.
 • A zsindely alsó része részben fólia kasírozású, részben kvarchomok hintésű. Hordozórétege üvegfátyol, oxidált bitumennel.Az oxidált bitumen , olyan nyers bitumen, amelyet magas hőmérsékleten levegő ráfújásával oxidáltak, annak érdekében, hogy megnöveljék a ridegségét és a folyáspontot 70 C – 90 C -ra.

 

Milyen felületre vihető fel a zsindelyt?

 • AZ IKO zsindely lap felhelyezhető az alábbi felületekre: OSB, rétegelt lemez, multiplex anyag, szegezhető deszka (max. 15 cm széles, 2,5 cm vastag)

A tetőfelületnek simának, keménynek, száraznak és biztonságosan rögzítettnek kell lennie. Ne feledkezzünk meg arról, hogy beépítés előtt minden faanyagot megfelelően ki kell szárítani vagy már eleve száraz anyagot kell vásárolni!

 

Kell-e alátétlemez, a zsindelylapok alá? Ha igen, hogyan használjuk?

 • Igen, kell alátétlemez. A tető egyenetlenségeinek elkerüléséért használjuk.
 • OSB -lapok esetén az IKO Armourbase polipropilén hordozójú bitumenes zsindely alátétlemezt ajánljuk.
 • Fadeszkázat esetén, minden esetben az Armourbase 15 bitumenes zsindelyalátét lemezt javasoljuk.

 

 • Ügyeljünk arra, hogy gyűrődésektől és hullámoktól mentes legyen az alátétlemez, ezért felrakás előtt érdemes kiteríteni.
 • A tetőn vízszintesen, az eresszel párhuzamosan kell futtatni, egymáson átlapolva – rejtett szegeléssel. 10-15 cm átfedés szükséges, az ereszszegélyre 5 cm-t rá kell vezetni.
 • Az alátétfedések egymás feletti sorainak toldásai nem eshetnek egy vonalba.

 

Milyen vastag a zsindely? 3,5 mm vastag

Meddig hőálló? +90 °C-ig

A zsindely 15-17 évvel ezelőtt kezdett ismét népszerűvé válni. Rugalmasan alakítható, szabható, nagy szín- és formaválaszték elérhető és a technológia fejlődésének köszönhetően az újabb alapanyagok miatt a korábbiakhoz képest is sokkal jobb vízzáró képessége rendkívül elterjedtté tette.

Az IKO zsindelyek sikeresen alkalmazhatóak bármilyen alakú tető fedésére. Ellenállnak az időjárási viszontagságoknak (a hidegtűrő teszteket -70 °C-on, a melegtűrő teszteket + 90 °C-on végezték). Könnyű tetőfedési rendszer, nincs szükség különleges elemekre az ereszeknél, vápáknál, a tetőéleken és a dőlési szögek változásánál. A bazalt-zúzalék szórásának köszönhetően a színe nem fakul: ellenáll az UV-sugárzásnak és nem szívja magába a vizet. Az IKO zsindelygyár több mint 60 éves tapasztalattal rendelkezik a zsindelytetők gyártása terén. Az IKO zsindelyek másik nagy előnye, hogy nagy és változatos színválasztéka.

Kínálatában megtalálható az IKO Cambridge típusú zsindely, ami fazsindelyezéshez hasonlatos térhatással rendelkező zsindelyfedést tesz lehetővé.

Az IKO Cambridge Xtreme 9.5° minimum tetőlejtés előírása több mint 35%-al meghaladja ezt az értéket!
Ami a maximális tetőlejtést illeti: ez az új, öntapadó zsindely akár függőleges falra is rakható!
Így a Cambridge Xtreme 9.5° a lehetőségek egy teljesen új tárházát nyitja meg a magastetők fedésében: akár 9,5°-tól (!) egészen 90°-ig.