Átzsindelyezés, avagy zsindely a zsindelyre módszer 2018-07-14T10:14:48+00:00

Átzsindelyezés, avagy a zsindely-zsindelyre módszer

Régi zsindely tető átzsindelyezése, átfedése
Ez a módszer olyan zsindelyfedési eljárás, ami átvarázsolja a régi, korhadt, töredező bitumenes zsindelytetőnket (átzsindelyezés)

Akinek a házát 15-20 éve vásárolt és beépített, általában Észak-Amerikában gyártott bitumenes tetőzsindely fedi, az sajnos nagy valószínűséggel mostanában szembesül azzal a ténnyel, hogy a zsindelytető elöregedett, esztétikailag már nem dísze a háznak, sőt, sokszor a vízzárási funkcióját sem tudja tökéletesen ellátni. Ennek az oka abban keresendő, hogy 15-20 éve az amerikai kontinensen nagyrészt organikus hordozóra (cellulóz rost, újrahasznosított papír) épített zsindelyeket gyártottak, amelynek tél-nyár (hideg-meleg) ciklus tűrő képessége elmarad az azóta kifejlesztett és folyamatosan tökéletesített üvegfátyol hordozóra épített zsindelyekétől. Sajnos a most jelentkező problémákhoz hozzájárul az is, hogy 20 évvel ezelőtt a zsindelyezés hazai gyakorlata még nem forrott ki olyan mértékben mint napjainkban, sokszor az építtető és a kivitelező szándéka találkozott a szerkezetileg elmaradhatatlan elemek, mint például a szellőzés kiépítésének elhagyásában, így a maihoz hasonlítva kissé gyengébb zsindelyeket még nagyobb öregedési hatásoknak tették ki, ami a termék idő előtti elöregedését vonta magával.

Mit lehet tenni ezekkel a tetőkkel??

Van megoldás! Mivel ezeket a tetőket eredetileg zsindelyfedésre tervezték, ezért statikailag nem szerencsés súlyos beton- vagy agyagcserép fedést választani. Az átzsindelyezés során a hiányzó légrés kialakítására is sor kerülhet illetve az esetleg elavult deszkafedést is kiválthatjuk modern OSB3 faháncslemez táblák alkalmazásával. Ez az új rétegrend, az alatta érintetlenül hagyott eredeti héjalással együtt olyan extra védelmet biztosít a tetőnek, amely hosszú évtizedekre gondtalanná és rizikómentessé teszi az életét házában.

1. kép
Jól látható az időjárás és napsütés miatt tönkrement zsindely

Új zsindelyréteg előnyei:

  • Tökéletesen vízzáró, új rétegrendet alakít ki a tetőn
  • A régi fedés teljes funkciójában megmarad (vízzárás, hőszigetelés, stb.)
  • Újraindul a zsindelyre adott gyári garanciális időszak
  • Javul a ház komfortérzete, hűvösebbek a nyarak a tetőtérben
  • Kisebb elektromos költség a kevesebb légkondícionálás miatt
  • Eltűnnek a deszkázat egyenetlenségei miatt kialakult hullámok a zsindely felületén
  • Nem kell megbontani a tetőt a felújításhoz, nincs kitéve a ház és lakói a kivitelezés során az időjárás viszontagságainak
  • Megakadályozza a régi zsindely lefoszló darabjainak lehullását a teraszra, járdára, ereszbe, parkoló autókra
  • Új zsindely szín és/vagy vágási forma választására ad lehetőséget, ha nem elégedett a régivel
  • A régi tetőablakok újra felhasználhatóak, nincs szükség új vásárlására

Nézzük a folyamatot, hogyan is történik egy ilyen átzsindelyezés!

Az első lépés a régi zsindely szakadt, foszló darabjainak eltávolítása, a régi bádogozás (cseppentő lemez, oromszegély) leszedése. Erre azért van szükség, mert a bent maradó régi, felpöndörödött zsindely vagy lemezdarabok feltartanák a kialakítandó lécvázat, ezzel annak egyenetlenségét idézve elő.

2. kép
A foszló zsindelydarabok eltávolítása, és az alátétlemez felhelyezése.

3. kép
A gerincfedést mindig el kell távolítani.

Második lépés

Az alátétlemez felrakása.

A tetőfedés aljzata általában falapokból, pl. OSB-lapokból vagy deszkaborításból áll. A bitumenes zsindelyek rögzítése előtt a tető felületének simának és száraznak kell lennie, és legyen szögekkel megfelelően rögzítve. A tetőszerkezetre először alátétlemezt rakjon fel. Ezt a gerinccel párhuzamosan szögezze a tetőfelületre. Kezdje alul, és 5 cm-es átfedésekkel haladjon felfelé. Az alátétlemeznek az oromszegéllyel párhuzamosan futó végeinél az átfedés 10 cm legyen. Az alátétlemez rögzítése során kerülje az egyenetlenségeket, és kevés szöget használjon, hogy a zsindelyt később megfelelően tudja felhelyezni. Ha ereszszegélyt szeretne felhelyezni, akkor azt az eresznél az alátétlemez alatt rögzítse, az oromszegélynél pedig az alátétlemez fölött.

4. kép: Alátétlemez felrakása.

5. kép
A zsindelyezés elkezdése IKO Cambridge Xtreme 53 Autumn Brown
(öntapadó felülettel rendelkező laminált zsindely)

A Cambridge Xtreme neve extrém ellenállást jelent az erős széllel, illetve szél hajtotta esővel szemben. A világon az első laminált zsindely, amely hátoldalán öntapadó felülettel rendelkezik. 12 kg-os négyzetméterenkénti súlya is bizonyítja, teljesen megállja a helyét a prémium kategóriás zsindelyek között. A kiadóssága és a könnyű felhasználhatósága a leggazdaságosabb zsindelyt eredményezte extra hosszú – 30 éves- garanciaidővel!

A harmadik lépés, a zsindelyezés.

A zsindelyek felrakása

A zsindelyek felrakását a középvonaltól kezdje el (egymás után jobbra és balra). A zsindelyekről a tagozatokat vágja le. A kezdő sor zsindelyeinek a vége körülbelül 5 mm-rel lógjon ki az ereszszegélyből úgy, hogy az öntapadós csík az ereszszegélyen belülre essen. A felesleges rész levágása után a zsindelylap alsó szélét bitumenes ragasztóval (vagy az öntapadós csík felmelegítésével) ragassza az ereszszegélyhez majd szegekkel rögzítse. Ezzel elkészült a kezdősor. Az első sor zsindelylapot helyezze rá a kezdősorra. A második sortól kezdődően a zsindelylapból vágjon le egy fél tagozatnyit és így folytassa a zsindelylapok felrakását (eltolásos fektetés).

A zsindelylapot rossz időben (szélben, esőben stb.) és 15°C-os környezeti hőmérséklet alatt nem ajánlatos felrakni. Alacsony környezeti hőmérséklet mellett, valamint a napsütés hiányában a zsindelylapok alsó felén található aktív öntapadó csík nem fog tökéletesen tapadni az alatta lévő zsindelylaphoz, aminek zsindelysérülés vagy vízszivárgás lehet a következménye. Mindig ellenőrizze le, a zsindelyek összeragadtak-e. Ha nem, akkor a zsindelyt bitumenes ragasztóval ragassza egymáshoz, vagy a zsindelyeket a tapadócsík felett forrólevegős pisztollyal melegítse meg (Figyelem! Nem benzinlámpával, vagy más nyílt lánggal!). Az öntapadós csík nem olvadhat meg, annak csak megpuhulnia szabad! Ezt az eljárást alkalmazva kell felrakni a zsindelyeket a 85°-nál nagyobb dőlésszögű tetőkre, a sarkokba, a gerincekre és a vápákra. A gerinc alatti utolsó öt sor esetében is alkalmazza a tapadócsíkok felmelegítését illetve a zsindelylapok ragasztását bitumenes ragasztóval. A bitumenes ragasztóval bánjon takarékosan, ha nagyobb mennyiséget nyom ki a pisztolyból akkor ez később megfolyhat. Ha a zsindelyt hidegebb időben rakja fel, akkor a zsindelycsomagokat, az alátétlemezt és a bitumenes ragasztót (5°C alatt mindig) legalább egy napra tegye melegebb helyre. Meleg időjárásban nem járjon a már felrakott zsindelyeken, mert a lábnyomok látszani fognak a tetőn. Ezt a problémát palló használatával lehet kiküszöbölni, illetve a zsindelyeket sávonként (több sorban) is lehet felrakni.
A kapcsolódó tetőrészek színének és színárnyalatának az egységesítése érdekében a zsindelyezést egyazon gyártási adagból származó zsindelyekkel végezze. A zsindely felrakása során bontson meg több csomagot és a lapokat úgy vegye ki és adagolja, hogy azok a tetőn összekeveredjenek. Ellenkező esetben a tetőn messziről látható különböző színárnyalatú területek alakulhatnak ki.

6. Kép
A zsindelyezés folyamata.

7. Kép.
A zsindelyezés folyamata, a régi tetőablakok is megmaradtak.

8. Kép.
A zsindelyezés folyamata, a régi tetőablakok is megmaradtak a ház másik felén is.

9. Kép: A zsindelyezés végeredménye IKO Cambridge Xtreme 53 Autumn Brown,öntapadó felülettel rendelkező laminált zsindely felhelyezve.